Rangkaian Antarabangsa

MYREN dihubungkan dengan Penyelidikan & Pendidikan Rangkaian Antarabangsa (NREN) di seluruh dunia melalui Trans-Eurasia Information Network (TEIN) 

Cerita-cerita  menarik daripada seluruh dunia tentang manusia dan projek yang membuat kelainan dan dihubungkan dengan rangkaian penyelidikan dan pendidikan http://www.inthefieldstories.net/

International Collaborations

APAN (Asia Pacific Advanced Network) merujuk kepada organisasi yang mewakili ahli-ahlinya serta menjadi tulang belakang kepada rangkaian yang menyambungkan pihak penyelidikan dan rangkaian pendidikan untuk setiap ahli negara/ekonomi antara satu sama lain dan lain-lain rangkaian penyelidikan seluruh dunia.
AARNet diiktiraf secara meluas sebagai pengasas Internet di Australia dan terkenal sebagai arkitek, pembina dan operator berkelajuan tinggi yang mempunyai infrastruktur kependaman yang rendah yang direka untuk rangkaian penyelidikan dan pendidikan.
NORDUnet adalah kolaborasi bersama oleh lima pusat penyelidikan Nordic (National Research and Education Networks) di Denmark (DeIC), Finland (CSC/FUNET), Iceland (RHnet), Norway (UNINETT) dan Sweden (SUNET). Mereka telah mengendalikan Nordic yang bertaraf antarabangsa dan rangkaian dunia serta infrastruktur perkhidmatan untuk penyelidikan Nordic dan komuniti pendidikan.
Janet merupakan rangkaian berkelajuan tinggi untuk penyelidikan dan pendidikan komuniti di UK. Sambungan rangkaian Janet memberikan anda satu rangkaian jalur lebar yang amat dipercayai dan tinggi yang boleh menyokong inovasi.
Internet2 adalah hak milik ahli komuniti teknologi canggih yang diasaskan oleh institusi pengajian tinggi terkemuka negara pada tahun 1996.
NSRC dibiayai oleh sejumlah geran bernombor 1451045 daripada program Yayasan Sains Negara dan Google,  Sambungan Rangkaian Penyelidikan Antarabangsa (IRNC) dengan sumbangan tambahan daripada berpuluh-puluh organisasi awam dan swasta.