Rangkaian Domestik

MYREN merupakan rangkaian antara institusi yang menghubungkan ahli akademik, penyelidik, dan saintis di seluruh negara melalui rangkaian yang berkelajuan tinggi. Rangkaian ini merupakan telco yang neutral dan beroperasi dalam persekitaran dwi timbunan (IPv4/IPv6). Pusat operasi utama yang terletak di Cyberjaya menjadi titik sambungan antara semua ahli di Malaysia.

Rangkaian MYREN menghubungkan para pengguna untuk saling bertukar data, berkomunikasi dan menjalankan aktiviti berkaitan bersama. MYREN merupakan satu rangkaian yang menghubungkan antara universiti awam dan swasta, politeknik, kolej komuniti, institut penyelidikan awam dan swasta dengan hospital universiti.

PoP MYREN terletak di Institusi Pengajian Tinggi, diuruskan bersama syarikat hosting menyediakan rangkaian telekomunikasi yang neutral. MYREN juga mewujudkan sambungan untuk pertukaran Internet Malaysia (MyIX).

Di bawah adalah topologi teras rangkaian-rangkaian

 

Malaysia Internet Exchange (MYIX)

Malaysia Internet Exchange (MYIX) merupakan organisasi yang pertama pertukaran internet neutral di mana Penyedia Perkhidmatan Internet Tempatan (ISP) dan pembekal pengisisan kandungan bergabung untuk bertukar-tukar trafik internet. MyIX merupakan satu inisiatif di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), melaporkan bahawa trafik Internet di Malaysia masih pada peningkatan pesat. MyIX kini mempunyai 87 orang ahli yang terdiri daripada pihak kerajaan, pembekal kandungan, ISP, institusi pendidikan tinggi, institusi kewangan, syarikat penerbangan, Telco dan sumber Internet kritikal. Ahli global semasa termasuk Google, Amazon, Facebook dan Microsoft. Pada Disember 2016, trafik Internet menyeberangi melalui nod pertukaran internet negara Internet adalah sebanyak 210 gigabit sesaat (Gbps).